
Co śmiało gryźć żarłacza białego?
24 stycznia 2013, 13:26Co roku między sierpniem a grudniem żarłacze białe gromadzą się w wodach u wybrzeży zachodniego Meksyku. W 2010 r. Gerardo del Villar, jeden z fotografów pływających przy Guadalupe, uwiecznił dziwne rany, które znajdowały się tuż za kącikiem jamy gębowej młodego samca. Później rozpoczęło się śledztwo, kto, a właściwie co porwało się na takiego olbrzyma. Padło na 12-krotnie mniejszego rekina foremkowego (Isistius brasiliensis).

Kalifornijczycy lubią Priusa
24 stycznia 2013, 12:29Hybrydowa Toyota Prius była najchętniej kupowanym samochodem w Kalifornii w 2012 roku. Przerwała tym samym dwuletnią dominację Hondy Civic. Mieszkańcy Kalifornii kupili w ubiegłym roku 60 688 sztuk Toyoty Prius, co stanowi niemal 26% ogólnej sprzedaży w USA

Nanogąbka odfiltruje konkretne zanieczyszczenia
23 stycznia 2013, 07:20Naukowcy z Monash University opracowali nowy porowaty materiał metaloorganiczny (ang. Metal Organic Framework, MOF), dzięki któremu można odfiltrowywać z wody herbicyd. Zespół uważa, że wynalazek sprawdziłby się również jako element urządzenia do wykrywania konkretnych zanieczyszczeń.

Otyli częściej giną w wypadkach
22 stycznia 2013, 13:05Otyli kierowcy częściej giną w wypadkach. Badanie ujawniło, że w czasie kolizji dolna część ich ciała dłużej leci do przodu, bo dodatkowe tkanki miękkie nie dopuszczają do natychmiastowego zaciśnięcia pasów na miednicy.

W żywych komórkach odkryto poczwórną nić DNA
21 stycznia 2013, 13:40W tym roku mija 60 lat od odkrycia przez Watsona i Cricka podwójnej helisy DNA. O tym, że rocznica będzie obchodzona hucznie, świadczy najnowsza publikacja Uniwersytetu w Cambridge. Pojawiają się w niej doniesienia o czteroniciowym DNA, które występuje in vivo w rejonach obfitujących w guaninę.

Trująca żywność
15 stycznia 2013, 19:02Od 2011 roku na terenie USA notowany jest wzrost infekcji kukurydzy kropidlakiem żółtym (Aspergillus flavus). Ten toksyczny grzyb jest na tyle niebezpieczny, że rząd Saddama Husseina wykorzystywał go w broni biologicznej. Rosnąca liczba zakażeń A. flavus to nie tylko poważny problem dla rolników, ale również coraz większe zagrożenie dla konsumentów

Niby nic, a liczba błędów rośnie...
10 stycznia 2013, 12:41Krótkie przerwy mają zaskakująco duży wpływ na zdolność dokładnego dokończenia zadania. Podczas studium z udziałem 300 ochotników naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Michigan zauważyli, że po wybiciu z rytmu na zaledwie 3 s wskaźnik błędów popełnianych przy wykonaniu zadania na komputerze podwajał się.

Marihuana nie zmniejsza bólu, ale sprawia, że łatwiej sobie z nim poradzić
8 stycznia 2013, 16:38Dzięki doustnym tabletkom z THC (tetrahydrokannabinolem) i aparatowi do rezonansu naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie dokonali ciekawego odkrycia. Zauważyli, że psychoaktywny składnik konopi indyjskich nie tyle zmniejsza ból, co sprawia, że ból o tym samym natężeniu staje się łatwiejszy do wytrzymania.

Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych

Dobry rok IE, słaby Baidu
3 stycznia 2013, 13:19Ostatnie miesiące bieżacego roku były bardzo dobre dla Internet Explorera. Przeglądarka zakończyła rok z najlepszym wynikiem od sierpnia 2011. Drugim najpopularniejszym browserem jest Firefox, któremu po piętach depcze Chrome